Jeśli planujesz założyć farmę pszenicy, musisz mieć dobry plan jej uprawy. Istnieje wiele sposobów, które możesz wykorzystać, aby uzyskać pożądaną pszenicę. Powinieneś też zwrócić uwagę na kilka różnych rzeczy, które pozwolą Ci zwiększyć plony. Na przykład, jeśli mieszkasz w strefie umiarkowanej, możesz rozważyć uprawę pszenicy zimą.
Spis treści
Sadzenie
Pszenica odegrała ważną rolę w cywilizacji ludzkiej i pomogła zmniejszyć głód na świecie. Często określa się ją mianem cudownej rośliny uprawnej, zwłaszcza w ostatnim stuleciu. Jednak jej wzrost w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat był dość skromny. W rzeczywistości jej zbiory rosły w tempie około 2,2% rocznie.
Większość produkcji pszenicy odbywa się w krajach rozwijających się. Kraje te zajmują ponad połowę całkowitej powierzchni upraw. Produkują też około 50% światowej produkcji pszenicy. Do najszybciej rozwijających się obszarów należą Ameryka Łacińska, Afryka Wschodnia i Południowa oraz Afryka Zachodnia i Środkowa. Światowy popyt na pszenicę wzrósł o 1,4% w ciągu ostatniej dekady.
Jednym z najbardziej interesujących zjawisk jest rosnąca ilość nawadnianych gruntów pod uprawę pszenicy. Ten wzrost sugeruje, że cena pszenicy będzie rosła. Nawadniane tereny pod uprawę pszenicy dzielą się na dwie główne kategorie.
Zbieranie
Pszenica jest jednym z najważniejszych dla człowieka zbóż. Od wielu tysięcy lat jest niezbędnym elementem cywilizacji. Na szczęście jej uprawa rozwinęła się w ostatnich latach. W ciągu ostatnich pięciu lat kraje rozwijające się wytworzyły 45% światowej produkcji pszenicy.
Od lat 50. ubiegłego wieku tempo wzrostu upraw pszenicy we wszystkich krajach znacznie wzrosło. Jednak w ostatnich latach tendencja ta uległa spowolnieniu. Jest to spowodowane spadkiem opadów w niektórych krajach. Kluczową rolę w zwiększeniu plonów odegrały ulepszone odmiany. Na przykład w Indiach plon przeciętnej odmiany pszenicy znacznie wzrósł w ciągu ostatniej dekady.
W Brazylii plon przeciętnej odmiany pszenicy wzrósł o 7,9% w latach 1976-1985. Kolejny wzrost nastąpił w Rosji.
Plony w strefie umiarkowanej
W skrócie, zmiany klimatyczne stanowią zagrożenie dla globalnego ekosystemu i ludzkiej cywilizacji. Zaburzy i zmieni naturalną równowagę naszej planety – to temat nie dla osób o słabym sercu. Jednym z największych skutków jest pojawienie się suszy i stresu wodnego. Może się to przełożyć na miliardowe straty w rolnictwie i zwiększoną śmiertelność z powodu zimna. Co więcej, zmieni to również wzorce opadów i zwiększy tempo wyparowywania wody. Najbardziej oczywistym skutkiem jest wzrost liczby ludności przy ograniczonych zasobach. Zakładając stabilny i zrównoważony wzrost populacji, przewiduje się, że do połowy XXI wieku liczba ludzi na świecie wzrośnie netto o około 7-77 milionów.
Niskie plony pszenicy ozimej
W Stanach Zjednoczonych produkcja pszenicy ozimej znacznie spadła w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Wynika to z kilku czynników, takich jak choroby roślin, uszkodzenia przez owady i niskie plony. Do wyboru jest wiele odmian pszenicy, ale wiele z nich nie nadaje się do uprawy w różnych regionach. Niezależnie od tego, gdzie są uprawiane, wyniki nie są zadowalające.
Agencje badawcze pracują nad sposobami poprawienia wydajności pszenicy na polu, szczególnie w odniesieniu do bridyzacji. Ściernisko nie jest najlepszym sposobem na pakowanie pszenicy, dlatego ważne stało się stworzenie odmian, które suszą się bardziej efektywnie. Kolor ziarna jest również ściśle związany z plonem pszenicy.
Badania wykazały również, że zwiększenie stosowania nawozów organicznych może zwiększyć stężenie mikroelementów w pszenicy. Dotyczy to zwłaszcza selenu. Selen jest niezbędny dla odporności na suszę, a jego dostępność jest szczególnie istotna w środowiskach suchych.
Zwiększanie plonów w krajach rozwijających się
Przy wzroście liczby ludności świata z 7,2 miliarda do 10 miliardów w ciągu najbliższych kilku lat, konieczne jest znalezienie sposobów na zwiększenie plonów w krajach rozwijających się. Jedną z najskuteczniejszych metod jest konwencjonalna hodowla roślin. Jednak jej skuteczność nie nadąża za szybkim rozwojem innych metod, które obecnie w dużej mierze zależą od informacji genomowych.
Niestety, naukowcy i agencje pomocowe zwracają się w stronę bardziej zaawansowanych biotechnologii, aby wspomóc rolnictwo. Nowe technologie obejmują wykorzystanie upraw transgenicznych lub genetycznie modyfikowanych (GE), które mogą zwiększyć plony, ale mogą też prowadzić do negatywnych skutków ubocznych. Nowe badania przeprowadzone przez Vandanę Shivę pokazują ukryte koszty stosowania inżynierii genetycznej w takich dziedzinach jak ekologia i zdrowie.