Jeśli chcesz zrobić devolaje, które nie wypływają z garnka, oto kilka wskazówek. Sztuczka polega na dodaniu większej ilości masła, niż przewiduje przepis, a także na ciągłym mieszaniu ciasta, aby upewnić się, że masło nie pozostanie na dnie garnka.
Przygotowywanie dewolajów
Jeśli chodzi o masło, jest wiele sposobów, aby to zrobić. Najlepszym sposobem jest używanie składników najwyższej jakości. Możesz też wypróbować najnowsze przepisy lub powrócić do starego, wiernego przepisu dziadka. Jeśli jednak nie przeszkadza Ci upał, prawdopodobnie dobrym pomysłem będzie trzymanie się tego, co znasz i kochasz. Aby zachować świeżość ulubionych potraw, należy używać masła wysokiej jakości. Jest to szczególnie ważne, jeśli planujesz jeść powstałą miksturę prosto z lodówki. Warto też zauważyć, że dobrej jakości masło jest niezbędne, jeśli planujesz piec jakieś wymyślne smakołyki.
Zapobieganie wypływaniu masła
Jeśli przygotowujesz devolaje lub jakikolwiek inny przepis, w którym pojawia się masło, możesz podjąć pewne środki zapobiegawcze, aby mieć pewność, że go nie zabraknie. Ważne jest, aby utrzymywać niską temperaturę. W wysokiej temperaturze masło może się szybko przypalić. Ponadto dodanie soli może pomóc w zatrzymaniu procesu spalania. Na patelnię można też dodać odrobinę oleju roślinnego, aby ułatwić roztopienie masła.
Najlepszym sposobem zapobiegania przypalaniu jest podgrzewanie masła na małym ogniu. Dzięki temu tłuszcz zostanie rozbity i rozdzieli się na składniki. Kiedy masło się roztopi, na wierzchu utworzy się biała, spieniona warstwa. Będziesz chciał usunąć tę pianę za pomocą łyżki, na ile to możliwe.
Następnym krokiem jest przelanie roztopionego masła przez szmatę. Jest to bardzo ważne, aby mieć pewność, że pozbędziesz się wszystkich płynnych składników masła. Jeśli tego nie zrobisz, substancje stałe będą gromadzić się na dnie naczynia. Możesz też użyć filtra do kawy. Jeśli używasz sitka, dobrze jest wyłożyć dno również szmatką serową.
Po roztopieniu masła czas wyłączyć ogień i pozostawić je na 5 minut. Pozwoli to opaść powierzchniowym substancjom stałym i pozostawi kremowy tłuszcz maślany. Tłuszcz ten można wykorzystać w wielu przepisach, np. w zupach lub w chlebie.
.