Jak złagodzić smak papryki chili w potrawie?


Jak złagodzić smak papryki chili w potrawie?

Jest kilka sposobów na złagodzenie smaku papryki chili w daniu. Możesz dodać więcej płynu, takiego jak bulion lub rosół, albo dodać nowe zioła lub przyprawy, które sprawią, że sos chili będzie mniej pikantny.

Usuń nasiona i żebra

Jest kilka sposobów na złagodzenie smaku papryki chili. Jednym ze sposobów jest usunięcie nasion i żeberek. Powinieneś jednak zachować ostrożność, ponieważ w ten sposób pozbędziesz się dużej ilości ciepła, które jest w nich zamknięte.

Pierwszym krokiem jest upewnienie się, że wybierasz odpowiednie rodzaje papryki. Nie chcesz używać jalapeno, które jest dla Ciebie zbyt ostre. Jeśli próbujesz przygotować chili o łagodnym smaku, powinieneś wybrać jalapeno, które nie jest zbyt ostre.

Następnie musisz pozbyć się łodygi i żyłek. To właśnie te miejsca zawierają najwięcej ciepła. Aby nie poparzyć sobie ust, unikaj dotykania tych miejsc.

Kiedy masz już czystą doniczkę, możesz teraz zasadzić paprykę. Można to zrobić w małej doniczce w ogrodzie lub w kuchni. Dobrym antidotum na poparzenie chili jest kromka chleba lub ryż.

Dodaj więcej wywaru, bulionu, pomidorów z puszki lub fasoli

Jeśli jesteś zmęczony smakiem papryki chili, spróbuj dodać więcej wywaru, bulionu, pomidorów z puszki lub fasoli, aby złagodzić jej smak. To sprawi, że danie będzie łagodniejsze i doda miłego wykończenia.

Najlepszym sposobem na podjęcie decyzji o dodaniu płynu jest spróbowanie gotowego produktu. Dzięki temu upewnisz się, że uzyskasz pożądaną konsystencję. Możesz też użyć swojej wyobraźni i zastąpić składniki, aby uzyskać bardziej zrównoważone chili.

Na przykład, jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, możesz spróbować masła orzechowego lub mleka kokosowego. Jeśli masz alergię na orzechy, możesz spróbować ich zamiennika, np. awokado.

Innym sposobem na zmniejszenie ostrości chili jest użycie świeżych składników zamiast gotowych. Świeża kolendra lub pietruszka mogą dodać daniu estetycznego i aromatycznego wyglądu. A jeśli jesteś mięsożercą, możesz zastąpić zwykłe mięso pełnymi ziarnami i bulionem, aby uzyskać potrzebne białko i błonnik.

Dodaj nowe zioła i przyprawy

Dodanie nowych ziół i przypraw w celu złagodzenia smaku papryki chili może być prostym sposobem na ożywienie smaku Twoich potraw. Mogą one urozmaicić i urozmaicić Twoje posiłki bez uszczerbku dla korzyści zdrowotnych płynących z dobrego odżywiania.

Kapsaicyna, związek zawarty w ostrej papryce, który nadaje jej ostrość, jest alkaloidem, który przylega do zewnętrznej skórki, nasion i soku chili. Kiedy styka się z błoną śluzową jamy ustnej, powoduje uczucie pieczenia. Podrażnia również oczy.

Świeże chili można łączyć z łagodnymi serami i awokado, aby zrównoważyć ostrość kapsaicyny. Substancje słodzące mogą również przeciwdziałać kwasowości przyprawy i maskować gorzkie nuty. Można też użyć sosu pomidorowego, który zrównoważy kapsaicynę.

Do chili często dodaje się takie przyprawy, jak chili w proszku, kminek, czosnek i cebulę. Papryka i meksykańskie oregano to inne popularne przyprawy.

Niektóre przyprawy mogą być zmielone, a inne w całości. Zazwyczaj mielone przyprawy łatwiej uwalniają swoje aromaty. Z kolei całe przyprawy uwalniają swój smak wolniej. Ponadto całe przyprawy są idealne do dłuższego gotowania.

Chłodzenie pikantnych potraw nabiałem

Jeśli doświadczasz intensywnej ostrości potrawy, możesz ją schłodzić nabiałem. Nabiał zawiera białko kazeinowe, które pomaga rozłożyć pikantną substancję, jaką jest kapsaicyna. Kapsaicyna jest związkiem chemicznym występującym w ostrych papryczkach chili, który działa drażniąco.

Kazeina wiąże się z olejowymi cząsteczkami kapsaicyny i transportuje je z ust do przewodu pokarmowego. Dlatego właśnie produkty mleczne są tak skuteczne w chłodzeniu pikantnych potraw.

Niektórzy ludzie jedzą też masła orzechowe, które pomagają zneutralizować ciepło pikantnych potraw. Dodanie ich do potrawy jako sosu do maczania może być świetnym sposobem na jej ochłodzenie. Mleko orzechowe nie ma jednak takich samych właściwości jak nabiał.

Najlepszym nabiałem do chłodzenia pikantnych potraw jest mleko pełne. Choć mleko chude jest popularne, ma mniejsze działanie niż pełnotłuste. Powinieneś wybrać taki rodzaj mleka, który Ci odpowiada.

Woda również może neutralizować kapsaicynę. Sód i inne związki zawarte w wodzie działają jak fizyczna bariera pomiędzy generującymi ciepło cząsteczkami kapsaicyny a Twoimi ustami.

Woda również może neutralizować kapsaicynę.


Oceń: Jak złagodzić smak papryki chili w potrawie?

Średnia ocena:4.5 Liczba ocen:18