Czy w ciąży można jeść ostre?

Wiele kobiet chce wiedzieć, czy można jeść ostre potrawy w ciąży. Istnieją jednak pewne powszechne efekty uboczne, na które powinnaś uważać. Należą do nich: Niestrawność i zgaga. Ponadto kapsaicyna zawarta w papryce może wzmocnić Twój system odpornościowy.

Przyprawy poszerzają podniebienie dziecka in utero

Przyprawy mogą być świetnym sposobem na urozmaicenie posiłków dziecka. Kubki smakowe dzieci rozwijają się we wczesnym okresie życia, więc warto dać im jak najlepszą szansę. Oznacza to zapoznanie ich z jak największą liczbą smaków. Dodawanie różnych składników poszerzy ich podniebienie i nauczy je oczekiwać zmian przy każdym nowym daniu.

Pikantne jedzenie może być zniechęcające dla niektórych kobiet w ciąży, ale w rzeczywistości nie jest tak złe, jak mogłoby się wydawać. Kluczem jest powolne wprowadzanie ich do diety. Możesz skonsultować się z lekarzem, aby sprawdzić, czy możesz bezpiecznie włączyć do swojej diety pikantne potrawy.

Dobrym pomysłem jest także dodawanie do posiłków ziół. Zawierają one przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne, które pomogą utrzymać Twoje dziecko w zdrowiu. Ponadto wzbogacają smak podawanych potraw, nie powodując przy tym bólu.

Chociaż nie chcesz przesadzić, odpowiednie przyprawy mogą naprawdę wzbogacić smak posiłków Twojego dziecka. Podobnie zioła są świetnym sposobem na zapoznanie dziecka z nowymi potrawami.

Kapsaicyna w papryce wzmacnia układ odpornościowy

Kapsaicyna, substancja chemiczna występująca w papryce, jest od wieków używana do uśmierzania bólu. Wiadomo, że zmniejsza ona sygnały bólowe w mózgu.

Kapsaicyna stymuluje również metabolizm. Zwiększony metabolizm oznacza, że spala się więcej kalorii. Zwiększa to energię i może pomóc w utracie wagi.

Kapsaicyna może również zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca. Badania wykazały, że osoby, które regularnie jedzą paprykę chili, rzadziej cierpią na zaburzenia układu krążenia.

Czynnik chemiczny zawarty w papryce ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Pomaga to złagodzić objawy chorób skóry, a także może zwalczać raka.

Kapsaicyna może również pomóc w walce z cholesterolem. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem wielu zaburzeń sercowo-naczyniowych. Jak w przypadku każdego leku, potrzeba więcej badań, aby zrozumieć, jak może być pomocna.

Ciąża może być czasem niepokoju i depresji. Dieta bogata w witaminy i minerały może pomóc w zapobieganiu niektórym z tych powszechnych chorób. Jedną z witamin jest w szczególności witamina C. Wykazano, że zapobiega ona wadom cewy nerwowej u nienarodzonych dzieci.

Niestrawność i zgaga

Zgaga jest bardzo częstym problemem w ciąży i zazwyczaj jest wynikiem tego, że rosnące dziecko uciska Twój żołądek. Na szczęście jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby zminimalizować ból i dyskomfort.

Najlepszym sposobem na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zgagi jest unikanie tłustych, pikantnych i tłustych potraw. Ponadto powinieneś jeść małe posiłki w ciągu dnia i unikać picia alkoholu. Pomoże to Twojemu układowi pokarmowemu pracować bardziej efektywnie, zapobiegając refluksowi.

Powinnaś także unikać palenia w czasie ciąży, ponieważ może ono pogorszyć objawy. Istnieją leki dostępne bez recepty, które mogą złagodzić objawy. Jednak przed zastosowaniem któregokolwiek z nich powinnaś porozmawiać z lekarzem. Może on polecić bezpieczny lek zobojętniający.

Inne sposoby łagodzenia objawów to jedzenie mniejszych i częstszych posiłków oraz spanie z poduszką klinową, która zapobiega rozpryskiwaniu się kwasu. Jeśli masz jakiekolwiek objawy zgagi, natychmiast skontaktuj się z lekarzem.

Częste skutki uboczne

Wiele kobiet w czasie ciąży ma ochotę na pikantne potrawy. Niektóre osoby nie mają problemów z jedzeniem tych pikantnych potraw, ale inne obawiają się skutków ubocznych. Są to niestrawność, nudności, zgaga, biegunka i wzdęcia.

Nie ma jednak badań, które potwierdzałyby, że ostre jedzenie jest szkodliwe dla kobiety w ciąży lub jej nienarodzonego dziecka. Chociaż nie zaleca się spożywania dużych ilości pikantnych potraw w czasie ciąży, niektóre kobiety spożywają ich niewielkie ilości.

Niektóre kobiety pragną ostrych potraw z powodu wysokiej temperatury ciała. Może to być spowodowane zmianami hormonalnymi, zwiększonym poczuciem smaku lub brakiem równowagi żywieniowej.

Większość kobiet może bezpiecznie spożywać ostre potrawy w pierwszym trymestrze. Powinny one jednak jeść pikantne potrawy z umiarem, aby uniknąć skutków ubocznych w postaci niestrawności, nudności i zgagi.

Wiele kobiet doświadcza porannej choroby we wczesnym okresie ciąży. Jedzenie pikantnych potraw nie tylko powoduje wzdęcia i gazy, ale także może nasilić te objawy.

Kiedy kobieta w ciąży je pikantne potrawy, może to także spowodować zaostrzenie objawów choroby zapalnej jelit (IBD). Jeśli doświadcza ona któregoś z tych objawów, powinna skonsultować się ze swoim lekarzem.


Oceń: Czy w ciąży można jeść ostre?

Średnia ocena:4.57 Liczba ocen:7