Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym, czy profesjonalistą, istnieje wiele różnych sposobów pieczenia kaczych nóg. Możesz na przykład zamarynować mięso na kilka godzin lub na noc przed grillowaniem albo zrobić suchy sos lub glazurę, aby nadać potrawie trochę więcej smaku. Niezależnie od tego, co lubisz, dzięki tym wskazówkom twoje kacze udka będą smakować niesamowicie!
Spis treści
Lazura miodowo-balsamiczna
Pieczenie kaczych udek w glazurze miodowo-balsamicznej to pyszny sposób na uraczenie swoich kubków smakowych. Smak jest wyjątkowy, a proces pieczenia zaskakująco łatwy.
Aby zacząć, rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita. Kiedy piekarnik będzie już nagrzany, umieść kaczkę na stojaku w naczyniu o wymiarach 13x10x3 cale. Najlepiej użyć blachy wyłożonej folią. Dzięki temu skóra pozostanie złocista.
Chcesz przewrócić kaczkę przynajmniej raz. Pozwól ptakowi odpocząć przez około piętnaście minut przed podaniem.
Dobrze przypieczona kacza noga pieczona w glazurze to wspaniałe danie główne, które możesz podać podczas świąt. Upieczona kaczka będzie chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku.
Ten przepis jest również dobry do wypróbowania na urodziny. Kaczka jest uniwersalna, więc możesz ją łączyć z wieloma innymi smakami. Wokół stojaka do pieczenia należy umieścić kilka różnych warzyw.
Chińskie pięć przypraw w proszku
Chińskie pięć przypraw w proszku to mieszanka przypraw, która jest używana w chińskiej kuchni od wieków. Zawiera ziarna pieprzu szechuańskiego, goździki, cynamon i koper włoski. Jest to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni azjatyckiej.
Użycie pięciu przypraw w proszku to prosty sposób na dodanie bogatego, ciepłego smaku do dania. Proszek jest łączony z solą, a następnie wcierany do wnętrza kaczki. Możesz go również używać do deserów.
Przed pieczeniem kaczki musisz przygotować marynatę. Jeśli chcesz marynować kaczkę przez kilka godzin, możesz to zrobić w lodówce. Kiedy będziesz gotowy do pieczenia, musisz nakłuć skórę kaczki ostrym nożem.
Będziesz potrzebował dużego pojemnika do przechowywania kaczki i marynaty. Aby zmniejszyć ilość tłuszczu, musisz odciąć dodatkowy tłuszcz wokół szyi kaczki.
Łatwe francuskie przygotowanie
Kaczka jest popularnym składnikiem kuchni francuskiej. Istnieje wiele technik jej gotowania i pieczenia, od rillettes po ballotines. Jeśli jednak szukasz prostego, niewymagającego dużego wysiłku przepisu, nie szukaj dalej niż to proste confit z kaczki.
Ten przepis wymaga użycia jednego funta kaczych nóg. Możesz ją podać z sosem, polentą lub nawet z sałatką. Pomimo swojej prostoty, danie to jest zwycięzcą. Doskonale nadaje się również na świąteczne uroczystości.
Przed rozpoczęciem gotowania dokładnie oczyść ptaka. Opłucz go pod wodą z kranu. Następnie natnij skórę w kształcie rombu. Nie odcinaj mięsa od kości, ale nakłuj tłuste części, aby uwolnić tłuszcz.
Po nacięciu kaczki nadszedł czas na rozpoczęcie właściwego procesu gotowania. Aby osiągnąć najlepsze rezultaty, postępuj zgodnie z instrukcjami zawartymi w przepisie. Jeśli masz resztki kaczki, najlepiej przechowuj je w zamrażarce do pięciu dni.
Przechowywanie
Jeśli szukasz szybkiego i pysznego posiłku, możesz spróbować upiec kacze udka. Doskonale nadają się do sałatek, risotto, a nawet tortilli. Są bogate w białko, a także stanowią dobre źródło cynku, choliny i żelaza.
Tajemnicą soczystych kaczych udek jest upewnienie się, że skóra jest chrupiąca, zanim umieścisz je w piekarniku. Możesz to zrobić nakłuwając skórę nożem lub ostrym przedmiotem. Dzięki temu tłuszcz będzie się wydostawał na zewnątrz.
Po upieczeniu kaczki najlepiej podawać ją od razu. Możesz jednak gotować ją przez dłuższy czas, jeśli chcesz. W lodówce będzie przechowywana przez tydzień, a w zamrażarce może być przechowywana do trzech miesięcy.
Po ugotowaniu kaczki, przed podaniem odstaw ją na pięć do dziesięciu minut. W tym czasie możesz dolać odrobinę wody na patelnię, aby poluzować skórę.