UWAGA! Dołącz do nowej grupy Pyrzyce - Ogłoszenia | Sprzedam | Kupię | Zamienię | Praca

Mak Mielony Lidl Jak Przygotować?

Aleksandra Alberska

Aleksandra Alberska


Mak Mielony Lidl Jak Przygotować?

Mak można przygotować na kilka sposobów. Możesz wykorzystać go do zrobienia pysznego ciasta lub słodkiego przysmaku. Możesz nawet przechowywać nasiona do wykorzystania w przyszłości.

Składniki

Zmielony mak jest przydatnym składnikiem wypieków. Jest naturalnym źródłem orzechowego smaku i minerałów, takich jak żelazo i wapń. Ponadto niska zawartość tłuszczu czyni go atrakcyjnym zamiennikiem tradycyjnej mąki.

Dostępnych jest kilka różnych rodzajów maku. W sklepach specjalistycznych i sklepach ze zdrową żywnością możesz kupić odmiany organiczne. Mak w całości lub zmielony możesz też dostać w większości dużych sieci supermarketów. Jeśli zdecydujesz się na odmianę organiczną, upewnij się, że kupiony mak nie jest w żaden sposób uszkodzony.

Mak mielony ma lekko chrupiącą konsystencję. Najlepiej używać go do pieczenia pączków i innych smakołyków związanych z pączkami. Aby je upiec, użyj zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Jeśli nie masz foremki do pączków, możesz zrobić proste ciasto z ciepłym mlekiem.

Pączek z makiem to klasyczny przysmak śniadaniowy. Jeśli jednak szukasz bardziej interesującej alternatywy śniadaniowej, spróbuj zrobić pączka z nadzieniem makowym.

Przechowywanie maku

Proces przechowywania maku jest dość ważny, ponieważ zawiera on wiele składników odżywczych. Zawierają wapń, magnez, żelazo i białko. Są też bogate w błonnik pokarmowy.

Najlepszą metodą przechowywania jest przechowywanie ich w chłodnym, ciemnym miejscu. Przechowywane w lodówce przetrwają około sześciu miesięcy, a w zamrażarce – rok.

Możesz używać ich w całości lub zmielić na drobny proszek. Dodają ziemisty, orzechowy smak do wypieków. Są też popularne w tradycyjnych przepisach wschodnioeuropejskich.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, przechowuj mak w suchym, chłodnym, ciemnym, szczelnym pojemniku. Jeśli możesz, wybierz szklany słoik ze szczelną pokrywką.

Funt maku zawiera od 900 000 do 2 milionów nasion. Możesz sprawdzić, czy nasiona są jadalne, mocząc je w wodzie przez dwie godziny. Jeśli nie są smaczne, oznacza to, że zostały uszkodzone lub są starsze.

Mak możesz kupić w dużych opakowaniach i przechowywać w suchym, ciepłym miejscu. Możesz też namoczyć je w wodzie, aby zmiękczyć zewnętrzną warstwę. Następnie możesz je wysuszyć i używać do różnych potraw.

Klasyczne desery z nadzieniem makowym

Nadzienie makowe to bardzo popularny składnik klasycznych deserów. Jest łatwe do wykonania i można je wykorzystać w wielu słodkich przysmakach.

W tradycyjnym nadzieniu makowym do mieszanki mleka i żółtek dodaje się mak, skrobię kukurydzianą i cukier. Składniki te są ubijane do uzyskania kremowej konsystencji. Tę masę wlewa się do zmielonych maków. Przed podaniem schładza się ją.

Nadzienie makowe zwykle podaje się razem z owocami lub orzechami. Nadzienie można przechowywać w zamrażarce do późniejszego wykorzystania. Można je także wykorzystać w ciastach.

Do przygotowania klasycznej bułki makowej potrzebne jest ciasto i masa makowa. Mak można upiec w bochenku lub w formie do pieczenia rur. Można go wykończyć polewą z cukru pudru i wanilii. Można je pozostawić w temperaturze pokojowej do czterech dni, a następnie przechowywać w lodówce lub zamrażarce.

Nadzienie makowe można przygotować wcześniej. Będziesz potrzebował 1,3 kg masy makowej. Ciasto można podzielić na dwie części i przechowywać w zamrażarce do późniejszego wykorzystania. Ważne jest, aby ciasto odpoczęło przez dwie godziny przed gotowaniem.

Zalety zdrowotne maku

Mak jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Są też doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Pomagają kontrolować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Mają też właściwości przeciwzapalne. Ponadto są naturalnym środkiem oczyszczającym krew i mają właściwości przeciwbólowe.

Są również dobrym źródłem cynku. Ten minerał wspomaga zdrowie oczu i zapobiega infekcjom. Są również znane z tego, że zwiększają wytrzymałość kości.

Mają wysoką zawartość białka. Ciało potrzebuje białka do naprawy i wymiany komórek. Wspomagają też układ trawienny i utrzymują zdrowe jelita. Ponadto są bogate w magnez, który pomaga w zasypianiu.

Mak zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3, które są korzystne dla serca. Można je znaleźć w wielu źródłach, w tym w rybach i jajkach. Są również korzystne dla skóry, ponieważ pomagają zmniejszyć stan zapalny. Są bogate w kwas linolenowy, który może pomóc w leczeniu egzemy.

Jest również bogate w żelazo, które pomaga regulować ciśnienie krwi. Zawierają również fosfor, który jest niezbędny do utrzymania dobrego trawienia.

.


Oceń: Mak Mielony Lidl Jak Przygotować?

Średnia ocena:4.87 Liczba ocen:10