Konopie w kuchni: jak włączyć nasiona konopi do diety?


Ludzie już w starożytności dostrzegali właściwości zdrowotne konopi. Przez liczne badania laboratoryjne w ostatnich latach roślina ta dostała miano superfood, co oznacza, że zawiera wyjątkowo dużo składników odżywczych. Jak nasiona konopi można włączyć do diety?

Zdrowy styl życia jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, kondycji i samopoczucia. Na sposób odżywiania zwraca uwagę coraz więcej osób. Szukają one produktów spożywczych, w których jest mnóstwo białka, witamin i minerałów. Są one obecne m.in. w nasionach konopi.

Co zawierają nasiona konopi?

Nie bez powodu o nasionach konopi mówi się, że jest to superfood. Znajdziemy w nich spore ilości pełnowartościowego białka. Jest ono szczególnie istotne dla wegetarian i wegan, bo znaleźć je można tylko w niektórych roślinach. Oprócz tego nasiona konopi stanowią prawdziwą skarbnicę kwasów omega-3 wspierających m.in. układ nerwowy i prawidłową pracę mózgu. Jest też szereg witamin jak A, C, D, E, K i witaminy z grupy B. Są one niezbędne dla sprawności funkcjonowania układu odpornościowego, dla zdrowia kości, czy wzroku. Z minerałów obecne są magnez, żelazo, wapń i cynk, których odpowiedni poziom także jest kluczowy dla zachowania zdrowia. Na nasiona konopi powinni spojrzeć wszyscy będący na diecie. Obecność błonnika daje uczucie sytości i usprawnia metabolizm.

Nasiona łuskana i niełuskane

Podczas zakupów można znaleźć dwa rodzaje nasion – łuskane i niełuskane. W nasionach łuskanych jest więcej białka i są miększe niż nasiona niełuskane. Są też łatwiejsze do spożycia, ale jednocześnie mają mniej błonnika. Nasiona niełuskane są ciemniejsze, twardsze i poza tym, że jest w nich więcej błonnika, jest wyższa zawartość węglowodanów.

Które nasiona wybrać? Oba warianty są dobre, a to który z nich będzie lepszy, zależy od naszych indywidualnych upodobań i tego, w jakich daniach mają być nasiona. Nasiona łuskane są doskonałe do bezpośredniego spożycia, dlatego możemy je dodać na przykład do muesli albo smoothie. Nasiona niełuskane warto zmielić na mąkę konopną i wykorzystać do wypieków.

Jak wykorzystać w kuchni nasiona konopne?

Nasiona konopne mają szerokie zastosowanie. Mogą urozmaicić smak wielu potraw. Na śniadanie można je dodać do owsianki, jogurtu lub, jak wspomnieliśmy, do smoothie i muesli. Przez delikatny smak nasion łuskanych warto nimi posypać kanapki lub wymieszać z hummusem.

W porze obiadowej można sięgnąć po mąkę konopną, którą zagęścimy zupę lub sos. Za to nasiona sprawdzą się wszędzie tam, gdzie dorzuca się pestki słonecznika czy orzechy, a więc do sałatek, czy dań z makaronem.

Jeżeli jesteśmy zwolennikami zdrowych deserów i przekąsek, to poza ciastami łatwo przygotujemy na przykład domowe batony energetyczne.

Nasiona konopne to prosty sposób na nowe smaki w kuchni!

Prawda jest taka, że nasiona konopi możemy dodać do większości dań. Mają delikatny smak, a przy tym są prawdziwą bombą, jeśli chodzi o ilość składników odżywczych. Nasiona coraz częściej pojawiają się na listach składników w przepisach. Jednak wcale nie trzeba się do tego ograniczać i możemy eksperymentować ze smakami, dodając nasiona do dobrze znanych receptur. Z pewnością niektóre dania odkryjemy na nowo.


Oceń: Konopie w kuchni: jak włączyć nasiona konopi do diety?

Średnia ocena:4.85 Liczba ocen:13